Muzeum Wojska Polskiego

Wybierz język: Szukaj:
A  A  A facebook tripadvisor twitter youtube rss

22 kwietnia 2021, 15:15

OŚWIADCZENIE MUZEUM WOJSKA POLSKIEGO W ZWIĄZKU Z WYNIKAMI KONTROLI NIK „PRZYGOTOWANIE I REALIZACJA BUDOWY MUZEUM WOJSKA POLSKIEGO”

Trwająca prawie rok kontrola Najwyższej Izby Kontroli realizacji budowy nowej siedziby Muzeum Wojska Polskiego w Cytadeli Warszawskiej nie stwierdziła naruszeń przepisów prawa. W opinii inspektorów NIK wystąpiły jedynie pewne nieprawidłowości, które zasadniczo nie wpłynęły ani na terminy realizacyjne, ani na koszty inwestycji.

MWP, jako jedna z najważniejszych narodowych instytucji kultury, od ponad 100 lat nie posiada własnej siedziby i do dzisiaj funkcjonuje w pomieszczeniach wynajmowanych od  Muzeum Narodowego. Dlatego już od kilkudziesięciu lat rozważane były różne lokalizacje dla siedziby tej Instytucji.

W latach 2010-2015 zaprojektowana została i zrealizowana w Cytadeli Warszawskiej nowa siedziba Muzeum Katyńskiego – Oddziału Martyrologicznego MWP wyróżniona najważniejszymi  nagrodami w dziedzinie architektury i wystawiennictwa. Ostateczne decyzje rządowe dotyczące zakresu i sposobu finansowania inwestycji budowy nowej siedziby Muzeum Wojska Polskiego w Cytadeli zapadły dopiero w roku 2015. Po wykonaniu dokumentacji projektowej i przeprowadzeniu procedury przetargowej, w maju 2018 r. zawarta została umowa z generalnym wykonawcą robót budowlanych obejmująca budowę pawilonu wystawowego, dwukondygnacyjnego parkingu podziemnego z 2-hektarowym placem oraz nowych sieci infrastruktury dla inwestycji realizowanych na terenie Cytadeli. Planowany termin zakończenia tych robót to koniec 2021 r. Na termin zakończenia tego zakresu wpływają negatywnie problemy związane z epidemią COVID-19. Dotyczy to zarówno zachorowań personelu związanego z inwestycją po stronie inwestora, wykonawcy, podwykonawców oraz dostawców materiałów budowlanych, jak i kwestii związanych z dostępnością niektórych materiałów budowlanych dostarczanych m.in. z zagranicy.

W marcu br. zawarta została umowa z wykonawcą robót budowlanych nowego wjazdu do Cytadeli od ul. Wybrzeże Gdyńskie z rocznym terminem realizacji tego zakresu. Jednocześnie trwają intensywne prace projektowe wystawy stałej w pawilonie wystawowym MWP z terminem jej wykonania i otwarcia w 2023 r. Równolegle trwają prace konserwatorskie muzealiów, m.in. wybranego sprzętu ciężkiego, sztandarów, obrazów czy też uzbrojenia przeznaczonych na ekspozycję stałą.

W bieżącym roku trwają, a częściowo zostały zakończone prace dostosowawcze budynków i pomieszczeń powojskowych w Cytadeli, które zostały zasiedlone przez administrację i część działów muzealnych.

Paweł Żurkowski

Dyrektor Muzeum Wojska Polskiego

drukuj wyślij e-mail wersja pdf
Podziel się: twitter facebook wykop śledzik blip
TUTAJ JESTEŚMY
DOJAZD

Autobusy (przyst. Muzeum Narodowe)

Tramwaje przyst. Muzeum Narodowe)

GODZINY OTWARCIA

Poniedziałek - Wtorek:

nieczynne

Środa:

Czwarrrtek:

wstęp bezpłatny

Piatek - Niedziela:

Wystawa plenerowa:

Cały tydzień

CENY BILETÓW
NORMALNY 15,00 PLN
ULGOWY 8,00 PLN
GRUPOWY SZKOLNY 4,00 PLN
NEWSLETTER

Jeśli chcesz być na bieżąco informowany o aktualnościach z życia Muzeum zapisz się na naszą listę mailingową.

al. Jerozolimskie 3
00-495 Warsaw